Συνέντευξη για την είσοδο της Τουρκίας στον ευρωστρατό και για τη διαφθορά παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Βασίλης Αναστασόπουλος στο Ράδιο Γάμμα 94 της Πάτρας και στο δημοσιογράφο Αχιλλέα Ροδίτη.

Υπάρχουν κάποιοι πολίτες, που δεν αποσκοπούν στην ικανοποίηση ματαιόδοξων προσωπικών τους σχεδίων”, ανέφερε, προλογίζοντάς τον “αλλά ασχολούνται αγνά και με αληθινό όραμα για την κοινωνία. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης κι ο αγαπητός φίλος κ.Βασίλης Αναστασόπουλος τον οποίο έχω την τιμή να τον έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή. Κύριε Αναστασόπουλε καλημέρα”.

Ερωτώμενος, για τον εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας, είπε ότι “η Ελλάδα, από την επανάσταση του 1821, μέχρι σήμερα, στενάζει, κάτω από τα δεσμά της διαφθοράς. Μια διαφθορά που διαχρονικά μάς έχει καταδυναστεύσει κι αυτή τη στιγμή αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της δημόσιας διοίκησης. Αυτό είναι η αρνητική όψη. Η θετική, που θα έπρεπε να έχει κυριαρχήσει, είναι η ιστορία μας, είναι ο πολιτισμός μας, είναι αυτό που είμαστε κι αυτό που θα έπρεπε να εξάγουμε προς τα έξω, σαν Ελλάδα. Έχουμε λησμονήσει το παρελθόν μας κι έχουμε ξεχάσει την ιστορία μας. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που δημιούργησε το δυτικό πολιτισμό. Αυτό το έχουμε χάσει”.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου ότι υπάρχει παρέμβαση της Ομάδας, που λέει ότι η Γερμανία, μέσω του ευρωστρατού, βάζει την Τουρκία στο παιχνίδι, ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε ότι “προσπαθούν να εντάξουν, από το παράθυρο, την Άγκυρα, μέσα στον ευρωστρατό, προωθώντας προγράμματα αμυντικά, που, υπό κανονικές συνθήκες, είναι απαγορευμένα, γι’ αυτήν. Γιατί να, τώρα, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα με το έλλειμμα δημοκρατίας, τους διωγμούς, τον Ιμάμογλου στη φυλακή. Ε, τώρα τι συζητάμε; Όσο για την Ελλάδα, παίζει το ρόλο του καλού παιδιού. Είμαστε εδώ πρόθυμοι φίλοι όλων δεν είμαστε όμως καθόλου πρόθυμοι να διεκδικήσουμε τα εθνικά μας δίκαια και με τον τρόπο αυτό χάνουμε συνεχώς στα σημεία. Διότι ο απέναντι είναι θρασύς και διεκδικητικός διεκδικεί τα πάντα και στην εξωτερική πολιτική είναι κανόνας, ότι όσο περισσότερα διεκδικείς, τόσο περισσότερα παίρνεις. Κι εμείς κρατάμε συνέχεια ήπιους τόνους είμαστε χώρα που δεν διεκδικεί τίποτα και νομίζουμε ότι έτσι, θα αποφύγουμε το θερμό επεισόδιο. Και όλα αυτά τα λένε εξωτερική πολιτική”.

“Η Ελλάδα είναι απούσα στα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή μας, τα οποία οφείλεις να τα παρακολουθείς και οφείλεις να κάνεις και τις δικές σου κινήσεις. Και ναι μεν σήμερα μας ευνοούν οι γεωπολιτικές συνθήκες, οι οποίες αναπτύσσονται, διότι όλα βολικά μάς έρχονται αλλά όμως εμείς αυτές τις ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες δεν τις εκμεταλλευόμαστε για να προωθήσουμε τα δικά μας θέματα”.

Η εικόνα η οποία παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κοινωνία μας. Είναι το πλήρες αδιέξοδο. Διότι από που θα έρθει η λύση; Έχουμε τη Νέα Δημοκρατία, παραδοσιακή δεξιά η οποία τώρα τι κάνει; Διαχειρίζεται όλα αυτά τα πράγματα που έπρεπε να έχει διορθώσει και κάνει τα στραβά μάτια σ’ όλα αυτά που μας ενοχλούν. Και το είδαμε με τα Τέμπη αλλά το έχουμε δει και με άλλες υποθέσεις οι οποίες ακολούθησαν τη συγκαλυπτική οδό. Που είναι όμως η δύναμη η οποία θα δώσει τη λύση, η οποία θα διαδεχτεί; αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΟΚΕ. Δηλαδή τι θα περιμένει ο πολίτης τώρα σαν την επόμενη μέρα; Κι εκεί τοποθετείται και η δική μας παρέμβαση, η δική μας παρουσία”.

Αναφερόμενος στο ποιος είναι ο λόγος δημιουργίας της Ομάδας, ο Επικεφαλής της ανέφερε ότι “θελήσαμε κάποια στιγμή από το 1994 σαν κίνηση πολιτών, να κάνουμε παρέμβαση στο δημόσιο βίο. Είχαμε τότε, καταθέσει μηνυτήριες αναφορές, καθώς οι καλοί μας δήμαρχοι κάνανε έργα με απευθείας αναθέσεις και στείλαμε καμιά τριανταριά – σαράντα δημάρχους στο εδώλιο. Έτσι, ξεκίνησε μια πορεία κατά της διαφθοράς τριάντα ετών. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό, έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για τα δάση, για τα εθνικά ζητήματα, για θέματα οικονομίας, για θέματα κοινωνίας, όλα αυτά που χαρακτηρίζουν έναν ενεργό πολίτη. Το 2011 μετεξελιχθήκαμε σε πολιτικό φορέα“.

Pin It on Pinterest